Să fie primenit!

Asociaţia SAVO – Scrieri ale vechiului oraş şi ale toate ce-i sunt legate (comitate, judeţe, regate) are ca primă menire redescoperirea, punerea în valoare şi readucerea în atenţia şi preţuirea generală a patrimoniului cultural-literar, editorial şi publicistic al Sătmarului de dinaintea războaielor mondiale.

După care, SAVO îşi propune încurajarea, stimularea şi promovarea creaţiei literare şi a activităţii de cercetare puse în serviciul revalorizării mai vechilor scrieri privitoare la Sătmar, atât printre rândurile membrilor săi, cât şi în cele ale publicului larg.

vineri, 13 decembrie 2019



În încercarea de a ne alătura celor întreprinse reamintirii activității și luptei părintelui dr Vasile Lucaciu, care, în ziua de 28 noiembrie a anului 1922 a trecut la Domnul, am redactat și editat un demers publicistic fotodocumentar, căruia, pentru a nu i se afecta imaginea reprodusă pe prima copertă, expres nu i s-a dat titlu. Precizăm că, din aparițiile editoriale periodice interbelice la care până nu demult nu am avut acces, am găsit cu cale să reproducem textele:
– «Dr. Vasile Lucaciu. Un fragment din viața eroului național.» de I. Costin, preot;
– «Spicuiri din discursul părintelui dr. Vasile Lucaciu, cu ocazia instalării în scaunul parohial al Satului-Mare la 24 Aprilie 1921.»  
– «Părintele dr. Vasile Lucaciu.» de general A. Butunoiu.


În afară de distriburea ocazională, care continuă chiar și în aceste zile, pentru ca să ajungă sub privirile interesate ale cât mai multor avizați, publicația a fost oferită mai multor participanți la trei manifestări publice de evidentă atractivitate literar-culturală sătmăreană, și anume:
– lansarea celui mai recent roman al lui Dan-Marius Cosma, în 25 noiembrie 2019, la Biblioteca Județeană Satu Mare;
– prezentarea volumelor: Contribuții la istoria învățământului sătmărean, de la începuturi până în 1940” (autor: prof. dr. Ioan Viman) și O istorie a învățământului sătmărean postbelic (autori: prof. Radu David și prof. Daniela Govor), în 26 noiembrie a.c., la Muzeul Județean Satu Mare; și
– lansarea monografiei dedicate semicentenarului revistei școlare MUGURI, în 12 decembrie a.c., la Colegiului Național „Ioan Slavici“ din Satu Mare. 


Niciun comentariu: